Splnia želanie grófa Pálfiho, Bojnický oltár presťahujú do kaplnky

12.01.2013 Prievidza

Bojnice 12. januára (TASR) – Najcennejšia umelecká pamiatka Bojnického zámku, desať doskových obrazov stredovekého florentského majstra Narda di Cione, nazývaný tiež Bojnický oltár, by sa v tomto roku, po ôsmich desaťročiach mal vrátiť späť do zámockej kaplnky. Tak ako si to želal a naplánoval posledný feudálny majiteľ zámku gróf Ján Pálfi.

Podľa informácie riaditeľa Múzea Bojnice Jána Papca, v súčasnosti prebieha komplexná rekonštrukcia Päťbokej veže. V jej hornej časti sú totiž teraz obrazy uložené v klimatizovanom prostredí. Rekonštrukcia sa uskutočňuje s finančným zabezpečením európskych fondov. V nižšie položenej zámockej kaplnke, v pozlátenom oltári boli doteraz umiestnené iba kópie doskových obrazov. Tie však už v týchto dňoch odstránili a uložili do depozitu. V kaplnke vybudujú osobitnú klimatizačnú jednotku, oltár oddelia od návštevníkov sklenou stenou a vložia do neho originály všetkých desiatich obrazov.

História Bojnického oltára je mimoriadne pohnutá. Polyptych v 14. storočí namaľoval významný florentský maliar Nardo di Cione, pravdepodobne pre kláštor augustiniánov v Pize. Kedy a prečo ich z tamojšej kaplnky odstránili, nie je známe. Je však isté, že ich gróf Pálfi objavil v nejakom antikvariáte v polovici 19. storočia, známy v Európe ako veľký milovník a znalec umenia. Nevedno však kedy to bolo, ani kde ich kúpil. Kvôli nim však dal postaviť kaplnku a inštalovať nový pozlátený vyrezávaný oltár, do ktorého obrazy vsadili. Toho sa však už gróf nedožil. Pod kaplnkou si ale nechal postaviť kryptu s mramorovým sarkofágom, v ktorom je aj pochovaný.

Pokoj mu však nedožičili traja zlodeji, ktorí v roku 1933 päť najväčších, dominantných obrazov ukradli s cieľom speňažiť ich. Jeden z nich sa však s týmto činom pochválil vo väzení, kde sedel za inú trestnú činnosť. Tak sa podarilo obrazy zachrániť. Našli ich ukryté u jedného kachliara v Zlíne. Boli však čiastočne poškodené, preto ich spolu s ostatnými, ktoré zostali v zámku, previezli do Prahy na reštaurovanie. Odtiaľ ich dlho odmietali vrátiť do Bojníc. Stali sa súčasťou expozície talianskeho umenia pražskej národnej galérie. Niekoľkokrát prišla zo Slovenska požiadavka a vznikla široká mediálna kampaň, aby sa obrazy dostali späť do Bojnického zámku. Naposledy po rozdelení československej federácie. Napokon do sporu museli zasiahnuť vtedajší premiéri oboch krajín. Bojnický oltár z Prahy vrátili výmenou za niektoré, tiež vzácne slovaciká.

Oltár previezli do Bojníc 15. decembra 1995 za prísnych bezpečnostných opatrení. Umiestnili ho v spomínanej Päťbokej veži, kde museli predtým vytvoriť vhodné klimatické podmienky, stálu teplotu okolo 18 stupňov Celzia a 60-percentnú vlhkosť. Vďaka tomu sú obrazy v dobrom stave, konštatoval Papco. Rovnaké podmienky budú musieť teraz vytvoriť aj kaplnke. Je zaujímavé, že po zakúpení obrazov gróf Pálfi ich takisto na určitý čas uložil v Päťbokej veži. Teraz sa z nej budú sťahovať po druhý raz. Či to bude natrvalo, ukáže čas. Vo veži chcú potom vybudovať expozíciu gotického umenia z vlastných múzejných zbierok, dodal riaditeľ múzea.
 

Vyberte región